Petek
28. september 2018
23:00

Koncertna dvorana ROG
Trubarjeva 72
LjubljanaActress aka Darren Cunningham gradi robota. Je zbiratelj črne in srebrne vintage avdio opreme, katere dele hrani in jih programira tako, da ustvarjajo glasbo. Po svojem robotu in svojem nadimku iz otroštva je poimenoval svoj album AZD, ki je izšel leta 2017 pri založbi Ninja Tune. V živih nastopih uporablja kot frontmana kromirano lutko, oblečeno v Cunninghama, ki v resnici izvaja nastop iz ozadja.

Njegovo ime, Actress, ni naključje. Pri njem gre vedno za igro vlog in person, ki tvorijo razmerja med dejansko osebo, roboti, drugimi imeni in glasbo, še bolj pa bogato paleto, ki razkriva razkošen umetnikov konceptualen svet. Rezultat je zvok, ki je neprenehno izmuzljiv in hkrati nemudoma prepoznaven. Je zvok outsiderja. Zvok, ki artikulira svoje okolje skozi osebno pripoved, zakoreninjeno v detroitskem raveu, grafitih in celo v Gabrielu Fauréju. Vsi ti elementi raziskujejo afro-futuristične občutke in meditacije o tehnologiji, razredu in Drugem. 

Actressov zadnji album LAGEOS (izšel letos pri založbi Ninja Tune), prelamlja žanrske omejitve, v sodelovanju z London Contemporary Orchestra, ki se je začelo na pobudo Boiler Rooma v Barbicanu. 

V zadnjih petih letih, odkar vodi svojo založbo Werkdiscs, se je uveljavil tudi kot en od najbolj pronicljivih iskalcev glasbenih talentov v svoji ligi. Odkril in izdal je nekatere najbolj zloglasne izvajalce iz vzhajajoče generacije basov kot so Disrupt, Zomby, Lukid in Starkey..

Njegovi DJ seti so zelo raznoliki in se spreminjajo glede na noč in razpoloženje, vendar na splošno nikoli ne razočarajo afrofuturističnih radovednežev vseh prepričanj.