Copy of Amnesia Scanner

Pred približno petimi leti so ljudje pričeli opažati nenavadno zvočno entiteto, ki se je porodila na različnih koncih spleta. Začelo se je kot niz amorfnih in repetitivnih videov na youtubu ter posnetkov na soundcloudu, ki so zveneli kot dekonstruirana klubska verzija apokaliptičnih ritmov, basov in nadvladujočih trance linij. Zdelo se je, kot da se umetna inteligenca prebuja v morasto zavest – iz latentnih algoritmov priporočenih skladb, ki so pogoltnili ves EDM in trap ter jih nato maščevalno izpljunili. Celo ime Amnesia Scanner je zvenelo srhljivo nenavadno in tako domače kot neznano. Ime vsake skladbe se je pričelo z "AS", ki so hkrati začetnice, značka in poetična preobrazba vsakega naslova v primero. Če ste želeli izvedeti več, ste lahko zašli na spletno stran, ki vam je postregla z distorziranimi slikovnimi kolaži in nesmiselnimi besednimi sestavljankami in odšli ste z več vprašanji kot odgovori.

Ko so skladbe dobile vse bolj določno obliko in čuden sintetični glas, je priljubljenost ali morda zloglasnost entitete zrasla. Prve objave na bandcampu so se pojavile z le dvema oznakama: "electronic" in "Berlin". Počasi se je razkrilo, da je projekt domislica dveh v Berlinu delujočih finskih glasbenikov Marttija Kalliale in Villeja Haimale, ki sta prej izdajala glasbo pod vzdevkom Renaissance Man, anagramom imena "amnesia scanner". Leta 2018 je sledil njun prvi intervju, in sicer za spletno stran revije Fader, na dan izdaje njunega albuma 'Another Life' pri založbi PAN – berlinskemu azilu za napredno mislečo eksperimentalno elektronsko glasbo. V intervjuju pravita:

"Amnesia Scanner je lahko zvočni zapis potovanja [v prihodnost], ampak ni odgovor. Je najina interpretacija sedanjosti in da bi res zvenela kot “sedaj”, mora biti pretirana, risankasta in strašljiva — prav tako kot tudi včasih neumna in smešna. Izkustvo sodobnosti je shizofrenično in protislovno. Politična kriza in podnebne spremembe, ki jih preživljamo, nas navdajajo s tesnobo ali abstraktno grozo – vsak dan je kriza. Hkrati nam Silicijeva dolina prodaja pripoved o tem, kako nas bodo rešile neverjetne tehnologije, ki nas čakajo za vogalom in ki nas bodo nekako potegile iz bede. Tovrstna temačna evforija je novo čustvo, ki je tukaj zares prisotno.”

Dogodek: Amnesia Scanner x CoH x patten

  • Amnesia Scanner predstavlja AS Oracle

  • Avdio-vizualen koncert

  • 21h, četrtek, 26. september 2019

  • Prizorišče: Kino Šiška