hannah_catherine_jones.png

Hannah Catherine Jones alias Foxy Moron je londonska umetnica, raziskovalka, radijska voditeljica (The Opera Show, NTS Radio; Late Junction, BBC Radio 3; The Prototype, BBC Radio 4), skladateljica in dirigentka, ustanoviteljica zasedbe Peckham Chamber Orchestra. Jonesova, ki pogosto nastopa pod psevdonimom Foxy Moron, v svojih delih sopostavlja starodavne glasbene modalitete (miksolidijsko, frigijsko) in znanstveno-fantastični zven, kar porojeva ‘zvočne antagonizme’. Ti ‘nasprotujoči si zvoki’ so sredstvo, s katerim lahko umetnica premišlja tako bolečo zapuščino sužnjelastništva ter njegovih še živih afektov in učinkov kot tudi konceptualne možnosti afrofuturizma – rekoncepcije preteklosti ter hkratne zazrtosti v prihodnost. Performansi Foxy Moron so pogosto peti v zuluju, kar odraža umetničino karibsko/južnoafriško dediščino; Jonesova jih razume kot “obliko samoobnove – prevzgajanja sebe skoz dekolonizacijo” (Liquid Architecture, 2017).

Jonesova je za TEDxKingstonUponThames pripravila predavanje ‘Žalovanje na glas’, na temo preobražanja žalosti v radost preko glasbe. Kot doktorska kandidatka na Oxfordski univerzi preučuje razmerje med afrofuturizmom in Gesamtkunstwerkom v zvezi z delom Sun Raja in Wagnerja. Leta 2018 je prejela nagrado Oram za inovativnost na področju zvoka in kreativnih tehnologij. Revija The Wire je avgusta 2019 izpostavila njen prihajajoči prispevek na Sydneyjskem bienalu 2020.

Na festivalu bo predstavila svoje delo Owed to Bussa. Owed to Bussa (2016) je prva v seriji Diasporic Oweds, v kateri Jones preiskuje svoje utelešenje afro-futurizma. Iz prvotnega performansa je delo spremenjeno v instalacijo in v to novo obliko vnaša brezmejno prakso raziskovanja. Bussa je dejanska zgodovinska oseba, nigerijska sužnja, ki v delu postane figura in metafora za prednike, skozi Jonesin digitalni arhiv spletnega raziskovanja, katerega doživlja in deli z občinstvom v obliki kolektivne in dejavne zgodovine.

Dogodek: Otvoritev festivala / Razstava

  • Video instalacija

  • 20h, torek, 24. september 2019

  • Prizorišče: +MSUM