Friday
28. september 2018
20:00

JASON SHARP & ADAM BASANTA

SOTE & TARIK BARRI: SACRED HORROR IN DESIGN

CONTAINER DOXA

CONCERT

Cankarjev dom, Linhartova dvorana Jason Sharp je montrealski saksofonist in skladatelj. Njegov prepoznavni zvok izhaja iz bas ali bariton saksofona ter prirejenega srčnega monitorja, ki meri Sharpov srčni utrip in v živo sproža analogne bobne, nadzorovano povratno zanko in sintetizatorje. Vsi elektronski ritmični elementi njegove glasbe izhajajo iz njegovega srca.

Svoj impresiven prvi album z naslovom A Boat Upon Its Blood je bil glasbeno raznolik, navdahnjen z istoimensko poezijo Roberta Creeleyja, in podkrepljen srčnim monitorjem in ozvočenim dihanjem. 

Njegov letošnji album Stand Above the Streams je nadaljevanje ustvarjanja v tej tehniki, a nadgrajeno s predelanimi midi in sint napravami. Razvil jih je v sodelovanju s someščanom Adamom Basanto, priznanim zvočnim umetnikom, ki je v Sharpove kompozicije prinesel nove kompleksne plasti.

Sharp je en od najvidnejših ustvarjalcev sodobne montrealske scene. Zaslovel je predvsem kot saksofonist, ki raziskuje dronovski zvok in ki v svoje kompozicije vpleta dihanje ter raziskovanje telesa in tehnologije. Nastopal je z glasbeniki kot so: Lori Freedman, Jean Derome, Malcom Goldstein, David S. Ware, Peter Brötzmann, Joe McPhee, in Ken Vandermark.