ross_manning.png

Jörg Piringer je dunajski medijski umetnik, glasbenik, programer in pesnik, ki tke kompleksne ontološke pripovedi z uporabo gradbenih kock, računalniške kode in izrazi lastnega glasu. V njegovih v živo izvajanih tehno pesmih nastajata podoba in zvok sproti, z modificiranjem glasu skoz signalne procesorje in semplerje, medtem ko programska analiza porojeva animirane abstraktne vizualno-besedilne kompozicije. Z uporabo glasu kot vmesnika in medija v dinamičnem elektronskem okolju popelje ideje zgodnjih avantgardističnih zvočnih in vizualnih pesnikov korak naprej – po meri narejena programska oprema omogoča generiranje nepredvidene in izginjajoče abstraktne poezije v realnem času; navdihujejo jo neliterarna polja, kot so fizika, biologija in matematika.

Piringer je ustanovitelj zasedbe Vegetable Orchestra ter dunajskega Inštituta za transakustične raziskave.

Umetniške nagrade, ki jih je prejel, vključujejo Prix de l’atelier de Création Sonore Radiophonique 2003, Prix Ars Electronica 2010 – častno omembo za področje digitalnih glasb in zvočne umetnosti ter častno nagrado FILE PRIXLUX 2010 (São Paulo).

Med drugim je sodeloval na naslednjih festivalih in razstavah: Donaueschinger musiktage (Nemčija), Bratislavski festival zvočne poezije, Kapittel (Norveška), Tokyjski festival zvočne poezije, E-poetry (ZDA), ReVox (Španija) in CTM (Nemčija).

Na festivalu bo predstavil svoje delo darkvoice. darkvoice je album in serija videov, ki se sprašujejo o vlogi govorjenega jezika v času trajnega elektronskega nadzora. Kadri videa g-singe iz albuma darkovoice so zgrajeni iz manipuliranega glasu, tipografije in digitalnih tehnologij, natisnjeni s 3D tiskalnikom v kronološkem redu in združeni v prvotnem generativnem videu, tako da skupaj tvorijo tridimenzionalno skulpturo.

Dogodek: Otvoritev festivala / Razstava

  • Vizualno umetniško delo

  • 20h, torek, 24. september 2019

  • Prizorišče: +MSUM