Petek
28. september
23:00 

Koncertna dvorana ROG
Trubarjeva 72
LjubljanaLee Gamble je producent in DJ iz Londona in Birmighama. Zanj je značilno raziskovanje meja meda junglom, tehnom, raveom in ambientalno glasbo, eksperimentiranje, in preizkušanje skrajnih meja zvoka do komaj prepoznavnega žanra.  

Začel je že kot najstnik. Z oddajo o junglu na piratskem radiu je Lee raziskoval mehaniko in dimenzije računalniške glasbe, avantgardne kompozicije in hrupa, nadaljeval pa s serijo abstraktnih, skulpturalnih izdaj in živih improvizacijskih in večkanalnih predstavitev.

Pri založbi PAN je izdal kar tri albume, zadnjega, Mnestic Pressure (2017) pa pri založbi Hyperdub. Z njim je utrdil svoj kultni status izjemnega glasbenega producenta kompleksne, abstraktne glasbe, pa tudi DJja, ki na plesišče vedno prinaša premišljene plesne sete najbolj sveže glasbe. 

Na albumu Mnestic Pressure se signali, ki so odmevali skozi njegove prejšnje izdaje - signali nezavednega, podvodnega, haluciniranega, sanjanega - dekodirajo v terra interpretacijo. Z albumom Mnestic Pressure Gamble predeluje individualen in kolektivni potlačen spomin, in ga glasbeno artikulira v vrsti izpovednih, melodičnih gibanj, ki jih prepredajo poudarki in utripajoče strukture. Stiliski in žanrski zasuki v albumu spominjajo na Leejev dinamičen DJ stil.

Lee je nastopal na vseh štirih kontinentih, bodisi sam ali v tandemu z vizualnim sodelavcem Davejem Gaskartom, s katerim izvajata kartografski A/V show Foldings. Polek tega tudi redno nastopa kot DJ in vodi mesečno oddajo na radiu NTS.

Lee je lastnik založbe UIQ, katere namen je predstavljati nove talente iz celega sveta, ki raziskujejo elektronsko glasbo. Pri njemu so albume izdali N1L, ZULI, Renick Bell, Lanark Artefax, in drugi.