Copy of Copy of Lucy Railton

Čelistka Lucy Railton, ki je izdala svoj prvenec Paradise 94 pri založbi Modern Love leta 2018, izhaja iz dolgoletnega ukvarjanja s sodobno glasbo. Njeno trenutno delo se nahaja med modernim instrumentalizmom, ostro elektronsko kompozicijo in ekpresivnim musique-concrète.

Paradise 94 nadaljuje z njenim raziskovanjem akustičnih in sintetiziranih zmožnosti lastnega inštrumenta: čelo združuje z arhivskimi posnetki, ki pripovedujejo avtobiografsko potovanje skozi plasti musique-concrète, semplane orgle, evforične sintisajzerje ter industrijski nojz in govor, s čimer nastaja gibajoča se masa zvoka, ki se preobraža in restrukturira, v iskanju živosti, ki prehaja nasičena in lahkotna stanja.

Kot čelistka in kuratorka je Railtonova zavezana odpravljanju hierarhij ter izvajanju kanoničnih del skupaj s prihajajočimi in manj znanimi skladatelji. Njena široka in raznolika zanimanja so jo vodila k neštetim povezovanjem in mednarodnim nastopom, v zadnjem času med drugim z inovatorjem in pionirjem elektronske glasbe Petrom Zinovieffom, pianistom Kitom Downesom, producentko Beatrice Dillon ter skladateljico Kali Malone. Railtonova tudi redno izvaja dela skladateljev, kot so Alvin Lucier, Iannis Xenakis, Morton Feldman in Pauline Oliveros, in njena pripadnost temu repertoarju jo je pripeljala do obširnih raziskovanj resonance, psihoakustike, sinteze zvoka in mikrotonalnosti, zanimanj, okrog katerih se vrti njeno lastno delo.

Railtonova je študirala na Royal Academy of Music v Londonu, kjer je trenutno gostujoča predavateljica.

Leta 2019 je del SHAPE-a, platforme za inovativno glasbo in avdiovizualno umetnost iz Evrope.

Dogodek: Abul Mogard x Lucy Railton