umetniki_ID_brez_sonice-5.png

Sally Golding je britansko-avstralska vizualna umetnica, kuratorka in arhivarka, katere delo postavlja v razmislek sodelovanje in živost v avdiovizualni umetnosti kot mehanizem izmenjave izkušenj in dialoga znotraj tehnoloških kontekstov. Njeni avdiovizualni performansi so prodorni in intenzivni – v želji raziskati družbeni potencial opto-sonike se odvijejo v ‘happening’, vključujejo vidike prostora performansa ter mešajo neharmonične zvoke z ostro osvetlitvijo.

Na SONICI je že sodelovala, gostovala pa je tudi v Tate Britain, Muzeju Serralves (Portugalska), Centru digitalne kulture (Mehika), na Bienalu Whitstable (Velika Britanija), v Centro de Arte Dos de Mayo – CAM2 (Španija), na Sound of Stockholm, v Avstralskem središču za gibljivo sliko, na KRAAK-u (Belgija), na Mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu, na Abandon Normal Devices (Velika Britanija), v Cafe OTO (Velika Britanija) in v Središču za sodobno umetnost (Litva).

Njene kolaborativne instalacije, predstavljane na Inštitutu za moderno umetnost (Avstralija), v Tasmanski sodobni umetnosti in v South London Gallery, so avdiovizualne kompozicije, ki umeščajo gledalčevo navzočnost v prostor, skoz odsev in zajem podobe, ter prevprašujejo stanja zaznavanja v sodobnem portretu. Goldingova sodeluje z Joelom Sternom (Avstralija), s katerim sta dvojica za punk film/zvok Abject Leader, ter s producentom elektronske glasbe in tehnološkim kreativcem Spatial (Velika Britanija).

Njeno delo je bilo predstavljeno v publikacijah The Wire, Millennium Film Journal, Tate Modern in Palgrave Macmillan, prislužilo pa ji je tudi nagrado Oram 2017 (New BBC Radiophonic Workshop/PRS Foundation) za inovativnost na področju zvoka in kreativnih tehnologij. Goldingova je tudi kuratorka dogodka in festivalske platforme Unconscious Archives (Velika Britanija), v preteklosti pa je sodelovala kot kuratorka v kolektivu OtherFilm (Avstralija). O avdiovizualni kulturi in digitalni umetnosti piše za The San Francisco Cinematheque (ZDA) in Austrian Cultural Forum London (Parsing Digital, 2018).

Letos je del platforme SHAPE.

Dogodek: Otvoritev festivala / Razstava

  • Kuratorica razstave Antiphonic Incidence

  • 20h, torek, 24. september 2019

  • Prizorišče: +MSUM