Sreda
26. september 2018
21:00

Tomoko Sauvage:
Pacific Pacific

Avdiovizualni performans

MSUM - Muzej sodobne umetnosti Maistrova 3
Ljubljana


 

Japonska glasbenica in zvočna umetnica Tomoko Sauvage živi v Parizu. Njena glasbila so posode iz porcelana in keramike, napolnjene z vodo in ozvočene s podvodnimi mikrofoni. Muzicira z različnimi oblikami vode - kapljicami, valovi in mehurčki, ki rezonirajo v porcelanastih posodah. S povratno zanko ustvarja in kontrolira oscilirajoče kontinuirane zvoke in naravne alikvotne tone. Njeno delo temelji na občutljivem ravnovesju med nadzorom in nenadzorovanimi procesi (udarci kapljic, akustične lastnosti prostora, izhlapevanje in gibanje vode).

V delu Pacifistični Pacifik (Pacific Pacific) Tomoko Sauvage raziskuje empatične vezi, ki so se spletle okoli mirovniških gibanj v tihooceanskem svetu. Potuje po Pacifiku v okolici Okinave, ob tem pa se ozira k lokalnim, a globalno povezanim domorodskim kozmologijam ter zbira zvoke in zvočne krajine kompleksnih plasti geopolitične realnosti in utopičnih sanj. Sauvage v svoji uglašeni vodi spleta arhivirane pripovedi s školjkami, kamni in drugimi naplavinami ter ustvarja novo obliko protestne glasbe, ki slavi povezanost.

Sauvage nastopa in razstavlja v Evropi, ZDA, Kanadi in na Japonskem, najpogosteje solistično, sodeluje pa tudi z drugimi glasbeniki in koreografi. Njen drugi album Musique Hydromantique (naslov se nanaša na ‘hidromanco’ – vedeževanje z vodo), je lani izšel pri založbi Shelter Press.