Sobota
29. september 2018
20:00

Klub Cankarjevega doma
Prešernova cesta 10
Ljubljana


Kultni newyorški glasbeni ustvarjalec William Basinski, avtor brezčasnih The Disintegration Loops in eden najboljših skladateljev ambientalne glasbe, ki je med drugim sodeloval z ANOHNI, Robertom Wilsonom in Marino Abramović, se vrača v Ljubljano po izdaji zadnjega albuma, A Shadow in Time.

William Basinski je klasično šolan glasbenik in skladatelj, ki že več kot 25 let deluje na področju zvoka in eksperimentalnih medijev v New Yorku.

Njegovi melanholični zvoki raziskujejo časovno naravo življenja, odzvanjajo z odmevom spomina in skrivnostnostjo časa. Njegovo epsko delo The Disintegration Loops je doseglo kultni status na področju ambientalne glasbe. 

Njegovi koncerti, instalacije ter filmi, nastali v sodelovanju z umetnikom in filmskim ustvarjalcem Jamesom Elaineom so bili predstavljeni v mednarodnem prostoru. Za opero The Life And Death of Marina Abrmović režiserja Roberta Wilsona je ustvaril glasbo in s predstavo gostoval v Evropi in Severni Ameriki.

Basinski trenutno promovira najnovejše delo "Shadow in Time (for David Robert Jones)", ki je bilo izdano januarja 2017 pri založbi 2062 / USA (CD) in Temporary Residence Ltd./USA (LP).