Ponedeljek
24. september 2018
ob 20:00

YAIR ELAZAR GLOTMAN & MATS ERLANDSSON: NEGATIVE CHAMBERS
Z izvajalci:
Žiga Murko, Katarina Kozjek, Anastazija Krenn

KONCERT

Cankarjev dom, Kosovelova dvoranaYair Elazar Glotman je klasično izobražen kontrabasist, ki je poleg glasbene šole študiral tudi intermedijsko umetnost in elektroakustično kompozicijo. Deluje na širokem ustvarjlanem polju od skladanja, do zvočne umetnosti in zvočnih instalacij, ustvarja glasbo za film, gledališče in radio. Nastopal je na prepoznavnih prizoriščih po vsem svetu, med drugim v ZKM, na festivalu Maerz Musik, na festivalih Donau, Atonal in CTM.

V zadnjih štirih letih, odkar je izdal svoj prvenec, je izjemno veliko dosegel. Sprva se je oddaljil od kontrabasa in zaplul v raziskovanje tekstur in objemajočih elektronskih zvokov pod lastnim imenom in tudi pod imenom KETEV. Toda kmalu se je vrnil h glasbilu in ga pod lastnimi pogoji ukrotil z albumom Etude, ki je izšel leta 2015 pri založbi Subtext.

Naslednje leto je bilo še bolj vznemirljivo, saj je izdal kar tri albume in dokončno utrdil svoj status mojstrskega raziskovalca zvoka. Dva od njih sta izšla pod imenom KETEV, tretji pa pod novim imenom Blessed Initiative, ki hkrati kaže nove smernice v njegovem impresivnem ustvarjanju.

Lansko leto sta zaznamovali dve sodelovanji: album Compound je nastal v sodelovanju z bobnarjem Marcellom Silviem Busatom in pianistom Riekom Okudo; Negative Chambers, katerega predelavo bosta izvedla tudi na letošnji Sonici, pa je nastal v sodelovanju z Matsom Erlandssonom.